Onnema


 
Kadastraal Zandeweer, Kantens, Sectie C 2, nr 374
Ontstaan  In 1548 is een oud steenhuis vervangen door een huis met de naam Onnema door Haio Addinga van Westerwolde
Geschiedenis  Na 1725 wordt het huis geen borg meer genoemd maar "plaats". In 1794 wordt het huis omschreven als een deftige herenbehuizing met schathuis, met nog een klein huisje, een hut met gestoelten, een grafkelder, hoven singels en grachten en 27 grazen en een beklemrecht van 64 grazen.
Bewoners  Het steenhuis werd bewoond door Blijdeke toe Fraam, de overgrootmoeder van Haio Addinga. Na 1571 vererft het huis naar de Lewes en wordt ook door leden van de familie bewoont, tot het huis door huwelijk van Bywe Lewe in eigendom komt van haar echtgenoot Abel Coenders van Vervou. In 1698 wordt de borg geveild en gekocht door Ulphert Alles Writzers. Door vererving komt de borg na de dood van Liefke Wrizers in 1758 erft haar zoon Hendrik van Sijsen de plaats. Deze wordt echter bewoond door een meier, Claas Willems.Hendrik van Sijsen sterft echter wel op de Onnema en wel in 1794.De laatste bewoner is een pachter H. van Bolhuis tot 1805.
Huidige doeleinden  Op de plaats van het schathuis staat nu een boerderij
Afgebroken  In 1805 wordt het huis verkocht aan Jozina Petronella Alberda douairière Lewe.In hetzelfde jaar wordt het huis nogmaals verocht en afgebroken.
Afbeeldingen  Foto 1: . 
Foto 2:
Kaarten Kaart 1900