Nienoord


 
Adres  Nienoord 1, 9351AC Leek, (0594) 51 22 60 (borg en museum)
Nienoord 2, 9351AC Leek, (0594) 51 23 70 (restaurant)
Ontstaan  De adellijke familie die hier in 1525 het eerste huis laat bouwen is de familie van Ewsum. Het stamhuis ‘De Oort’ van de familie van Ewsum staat in Middelstum. Wigbold van Ewsum noemt het nieuwe huis daarom het ‘Nieuwe Oort’ oftewel Nienoord.
Geschiedenis  Het landgoed is aangelegd in de buurt van een groot veengebied dat zich uitstrekte tot ver in Drenthe en Friesland.
De hier gebouwde borg is veel groter dan gebruikelijk en telt op een zeker moment zelfs meer dan veertig kamers. De borg heeft niet alleen een boerderij, maar ook een eigen bakkerij en brouwerij.
Tot 1657 bewoont de familie van Ewsum ‘de Nienoord’, daarna trouwt de erfgename met een lid van de familie Van Inn und Kniphausen uit Oostfriesland. Deze adellijke familie brengt de borg tot grote bloei dankzij de turfwinning die uiteindelijk veel geld opbrengt. In de periode van 1800 tot 1850 is de borg verloren gegaan door sloop en brand.
Bewoners  Na de families Lewe en Von Inn und Knipphausen en nadat de oude borg verloren is gegaan erft Jonkheer Van Panhuys het landgoed in 1887 en laat een nieuw landhuis bouwen. Dit huis is de borg zoals we die nu kennen.De bewoners van de borg zijn in 1907 om het leven gekomen door een ongeluk met hun rijtuig. Op een mistige winteravond is de familie Van Panhuys op de terugweg vanuit Groningen naar Nienoord. Door een onbekende oorzaak raakt het rijtuig waarin zij zich bevinden te water. Alle inzittenden, behalve de koetsier, komen om het leven.
Huidige doeleinden 

Het landgoed komt in het bezit van de Gemeente Leek en krijgt na WO II bijvoorbeeld als tijdelijke functie een tehuis voor refugées. Ten tijde van het burgemeesterschap van de heer Jan Willem van Waning wordt mede door hem het Nationaal Rijtuigmuseum opgericht en in de borg ondergebracht.

Toegankelijkheid 

Het museum is opengesteld van 1 april tot 31 oktober.
.Maandag Gesloten ,Dinsdag t/m vrijdag 10 - 17u
Zaterdag en Zondag 13 - 17u , 2e Paasdag, 2e Pinksterdag 13 - 17u

Foto's  Foto 1: winter
Foto 2: najaar (Kastelein)
Kaarten Kaart 1900