Menkemaborg


 
Adres  Menkemaweg 2, 9981CV Uithuizen, (0595) 43 19 70
Ontstaan 

Van de oudste geschiedenis en haar eerste bewoners is weinig bekend. Het zal mogelijk een heerd geweest zijn, van Mogelijk Eppo Menckema, redger in Uithuizen in 1376. Rond 1400 zou de heerd of de borg verwoest zijn en weer opgebouwd als borg. Vanaf ongeveer 1600 is meer bekend van de borg en haar bewoners.

Geschiedenis  De van oorsprong uit de 14e of vroeg 15e eeuw daterende borg is sinds een ingrijpende verbouwing van omstreeks 1700 nauwelijks gewijzigd. Omstreeks 1614 vond onder Osebrant Clant van Menkema en zijn vrouw Josina Manninga de eerste grote verbouwing plaats toen werd het oude vernielde huis herbouwd en onstond een een gebouw in een U vorm, na de verkoop aan Melle Alberda werd de binnenplaats volgebouwd en verdween de toren, In 1705 vond weer een grote verbouwing plaats zo werd de ingang verplaatst naar de huidige plek. Dit gebeurde in opdracht van Unico Allard Alberda van Menkema en zijn vrouw Everdina Cornere van Berum, hun wapen hangt boven de deur.
Bewoners  De familie Alberda, de toenmalige bewoners, die in de 17e en 18e eeuw behoorden tot een van de machtigste jonkerfamilies in de Ommelanden, lieten in die tijd kunstenaars het interieur verfraaien met imposante schoorsteenmantels van barok houtsnijwerk en schilderijen met mythologische worstelingen. Ook een heel bijzonder hemelbed, gemaakt van goudgele Chinese zijdedamast, is bewaard gebleven. Alle vertrekken zijn ingelicht met mooie meubelen, gebruiksvoorwerpen, zilver, porselein, koperwerk en portretten uit de 18e eeuw. De tuin is gereconstrueerd naar het originele tuinplan van circa 1705. Het belangrijkste deel in deze formele Hollandse tuin is de fraaie lusthof waar in symmetrische vlakken 18e eeuwse bloemen- en plantensoorten groeien.
Na de dood van de laatste bewoner Jonkheer Gerard Alberda van Menkema en Dijksterhuis werd de inboedel van de borg door zijn erfgenamen (de kinderen van zijn zuster) Lewe van Nijestein geveild. De borg Dijksterhuis in Pieterburen werd gesloopt,overigens werd het hek en de zuilen overgebracht naar Menkema ook de schilddragende leeuwen bij de brug zijn afkomstig van Dijksterhuis. Menkema zelf werd in 1921 overgedaan aan het Groninger Museum. Na een restauratie waarin de borg werd teruggebracht in de 18de eeuwse staat biedt het nu de aanblik van een borg zoals die in de 18de eeuw werd bewoond
Huidige doeleinden  De Menkemaborg is als museum een volledig ingericht huis met tuinen, grachten en singels die samen een indrukwekkend beeld geven van het leven en wonen op een Groninger borg in de 18e eeuw.
Toegankelijkheid  Het gehele jaar geopend behalve in januari.
Winterperiode van 1 okt t/m 1 april, ma. gesloten. 10-12 en 13.-16 uur
Zomerperiode van 2 april t/m 30 sept. alle dagen van de week open van 10-12 en 13-15 uur. Tel. 05953-1970

Foto's  Foto 1: Exterieur
Foto 2: Interieur
Foto 3: Hemelbed
Foto 3: Luchtfoto
Kaarten Kaart 1900