De Boschplaatse


 
Adres  Oosteinde 46, 9697 XH Blijham, 0597-561203
Ontstaan  Gebouwd als heerd of ploatse waarschijnlijk rond 1580.
Geschiedenis  De Boschplaatse kent als oudste vermelding een vermelding in het Rechterlijk archief van Winschoten uit 1623 waarin de karspelman Feije Alers en zijn vrouw Froutet de heerd in het Oosteinde behouden, zoals zijn ouders Alert Feijckens en Tijbe hebben bezeten. Deze Alert Feijckens woonde waarschijnlijk te Winschoten, hij zal zo rond 1560 geboren zijn. De bewoning van de plaats is vanaf deze tijd met vrij grote zekerheid te volgen. In 1825 was De Boschplaatse de grootste boerderij van Nederland met een oppervlakte van 174 hectare.
In 1887 werd het pand verplaatst naar het zuiden en - zoals in die tijd bijna alle boerderijen - in 19e eeuwse stijl opgebouwd, maar wel met gebruikmaking van balken en cassettenplafonds uit het oude huis. In 1966 heeft het huis de functie van boerderij verloren als gevolg van de eerste ruilverkaveling van Nederland en zijn bij de 106 ha. grond twee nieuwe boerderijen gebouwd. Sinds 1972 is veel van de oorspronkelijke allure van interieur en engelse landschapstuin (Slingertuin) hersteld.
Bewoners  In 1880 bewoonden Luiken Evers en Talje Fekkes Meijer en hun kinderen de plaats. Dit gezin was één van de vijf gezinnen Evers, die toentertijd De Heemen, een iets oostelijker gelegen wierde bewoonden. Later ging de boerderij over naar de familie Buurma Hermans. In 1972 is het huis verkocht aan Louise Caderius van Veen, geb. Jkvr de Savornin Lohman. Het echtpaar heeft in ruim 35 jaar veel van de oorspronkelijke elementen laten restaureren en het huis soms meer stijl gegeven dan het ooit gehad heeft.
Huidige doeleinden  Het huis wordt privé bewoond. De bijbehorende kleinere behuizing wordt verhuurd als vakantieboerderijtje. In beperkte mate mag gekampeerd worden in de oude appelhof. In het souterrain zijn exposities en worden lezingen gehouden o.a. over slingertuinen en worden films vertoond over natuur- en cultuurhistorie.
Toegankelijkheid  Het huis is niet toegankelijk. De rest van het terrein en het boerderijtje alleen op afspraak.
Foto's 

Foto's 1: Tuin en huis
Foto's 2: Interieur

Kaarten Kaart 1900 Kaart 1850