Allersmaborg


 
Adres  Allersmaweg 4, Ezinge
Telefoon: 050-3134493 (Borgenstichting)
Ontstaan  Oorspronkelijk een edele heerd, Allersmaheerd. In de loop der eeuwen is het gebouw drastisch veranderd en verbouwd. Het oudste deel is het onderkelderde achterhuis.Verder ziet het pand eruit als een 18e eeuws huis.
Geschiedenis  Rond 1490 was Duurt Allersma rechter in Aduarderzijl en later in Ezinge.
Bewoners  Het geslacht Allersma heeft het huis gesticht. In 1683 verkocht aan dr. Reneke Busch, raadsheer in de stad Groningen. Sinds 1710 vererfd aan de Johanna De Marees-Busch. In 1729 aan Reneke Busch de Marees, raadsheer in Groningen. Verefd aan dochter Johannaechtegenote van Van Swinderen, eveneens raadsheer in Groningen en later burgemeester en lid Gedeputeerde Staten. In 1802 verefd aan mr. Reneke de Marees van Swinderen. In 1848 aan jhr. mr. Reneke meinard Adriaan de Marees van Swinderen. Later via veiling verkocht aan notaris Bolt en daarna verkocht aan Gemeente Ezinge. In 2002 is het huis verkocht aan de RUG.
Huidige doeleinden  Het huis is in eigendom gekomen van de Rijks Universiteit Groningen. De plannen die men heeft om er een gastenverblijf van te maken.
Toegankelijkheid  Het huis is niet te bezoeken, het erf eromheen wel
Foto's  Foto 1: (ontleend aan kastelein)
Kaarten Kaart 1900