Lellens


 
Adres  Borgweg, Lellens
Ontstaan  Het huis wordt genoemd aan het eind van de 15e eeuw.
Geschiedenis  In 1625 wordt het huis "borg"genoemd, maar was dit mogelijk reeds in 1500.In 1625 is het een borg met brug, schathuis, hoven en geboomte bij een wierde met heerlijkheidsrechten en 160 grazen land. Het interieur is uit dociumenten uit 1875 goed bekend, maar door de sloop is alleen de inrichting van het terrein nog als borgterrein te herkennen. De destijds door de familie gebouwde kerk is nog wel in volle glorie het centrum van het gehucht Lellens.
Bewoners  De eerste bewoner noemde zich Eltet to Lellens. Het is niet duidelijk of Lellens ook zijn familienaam was. Mogelijk is hij geboren in 1468 en overleden 1n 1555. Zijn portret hangt in het stadhuis te Groningen. Ook latere bewoners noemen zich to Lellens, zonder dat duidelijk is of het hier om leden van dezelfde familie gaat of niet.In 1635 noemt Hillebrant Gruys zich jonker en hoofdeling te Lellens. Uit zijn huwelijk met Geertruid Horenken wordt geboren Berent Gruys, die zijn vader opvolgt, reger wordt van o.a. Westerwolde en eerst huwt met Cecilia Tamminga en na haar overlijden met Gerhardina Lohman. Hierdoor gaat de borg een paar generaties over in handen van de familie Lohman (later de Savornin Lohman). In 1771wordt de borg verkocht aan gezworene Lucas Hammink en door hertrouw van diens weduwe Hermanna van Gesseler komt de borg in bezit van de familie Wijchgel to Lellens. Het huis is in 1897 gesloopt maar de familie Wijchgel is nog eigenaar van het borgterrein en bijbehorende landerijen.
Huidige doeleinden  De restanten van het huis vormen een simpele boerderij (met gevelsteen) aan het eind van een indrukwekkende oprijlaan en is verpacht als boerderij.
Toegankelijkheid  Niet toegankelijk
Foto's  Foto 1: gevelsteen
Foto 2: gedenksteen op kerk
Foto 3: reunie fam. de Savornin Lohman op borgterrein
Luchtfoto 2000 borgterrein
Kaarten Kaart 1900